Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Maniek_111 Moczykij
|
Wysłany: Nie Mar 29, 2009 10:26 Temat postu: Kanał Cedrowski (Śledziowy) |
|
|
Był ktoś może ostatnio? Bieże juz duża płoć? |
|
Powrót do góry |
|
 |
okno Wędkarz
|
Wysłany: Nie Mar 29, 2009 19:30 Temat postu: |
|
|
Byłem dzisiaj - marnie, same małe krąpie i jeden okoń _________________ Czegoś nowego się nauczę podpatrując innych |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rubens
|
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 10:41 Temat postu: |
|
|
18 kwietnia na tej wodzie odbędą się zawody koła Gdynia Port, może ktoś napisze coś o tej wodzie. Krótka charakterystyka łowiska  _________________ Ryby mojego życia cały czas są jeszcze w wodzie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
wujas007 Site Admin
|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 5:58 Temat postu: |
|
|
Mnie również interesuje opis tego łowiska  _________________ Pozdrawiam
Sylwester Ostapiak
http://pzwgdyniaport.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
okno Wędkarz
|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 22:11 Temat postu: |
|
|
Łowisko ciekawe, głębokość w granicach 3 - 4m. Od samego brzegu ostry spadek do około 2,5m, na szerokości od brzegu około 4 - 6m głębokość około 3 m dalej opad do głębokości 4m. Miejscami zwłaszcza w drugiej szerszej części kanału ( za przepompownią )występują wypłycenia do około 1,5 - 2m. Dno muliste praktycznie na całym kanale, więc dobre wygruntowanie łowiska nieodzowne. Lekki ruch wody co za tym idzie wahania poziomu w zależności od poziomu martwej wisły szczególnie gdy otwarta jest śluza.Połów moim zdaniem najlepiej na bata max 7 m, sięga się wtedy za wypłycenie.Ale często są dobre brania bliżej trzcin więc warto mieć pod ręką 5m kija, trzeba próbować. Zanęta ciemna z dużą ilością pinki,warto dodać konopi lub wanilii. Nęcić najlepiej na początku później tylko pinką.Chyba że jest się nastawiony na połów uklei której jest mnóstwo, wtedy zanęta smużąca.Zanętą trzeba uważać gdyż praktycznie cały kanał jest przenęcony.Rybostan praktycznie każdy, najwięcej w tym okresie - ładna płoć ale trzeba trafić na dzień, karaś i to nie mały, leszcz, oraz wszędobylski krąp od "żyletki" do całkiem ładnych sztuk, oraz okoń. Przynęty w tym okresie to pinka kolorowa lub "kanapka"pinka z ochotką.Ale to są moje spostrzeżenia. Kiedyś na kanale złapałem okonia na gruntomierz. Ja na kanale łapie na pinkę a inni ?. To są moje spostrzeżenia dotyczące kanału piaskowego i śledziowego inni koledzy może mają coś do dodania. _________________ Czegoś nowego się nauczę podpatrując innych |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rubens
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 7:53 Temat postu: |
|
|
Kolego "okno" dziękuje bardzo za tego ciekawego posta
Pozdrawiam _________________ Ryby mojego życia cały czas są jeszcze w wodzie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
mirekj Moczykij
Dołączył: 01 Lip 2008 Posty: 42 Skąd: (dawniej Suchanino)teraz centrum Gdańska
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 8:40 Temat postu: |
|
|
Dodam ,że przy brzegach są jakby rynny na środku zazwyczaj wypłycenie bynajmniej na 90% stanowisk tak wygląda .Co do techniki stosuje odległosciówkę i picker łowię wtedy pod drugim brzegiem bynajmniej za osią środka kanału. Łowienie na tyczkę w 90% odpada wysoki wał i samochody ,przynęta zazwyczaj kukurydza +czerw.robal lub biały (kolorowy),ewentualnie różne opcje pinki nie daje za dużo drobnicy wtedy się kręci za to strzelam z procy kukurydzą . Na bacika 4m pod nogami często łowiłem naprawdę duże ryby gruncik ok 3 m . i dwa dzikunki . Zanęta zazwyczaj Trapera + gotow kasza kukurydziana + płatki owsiane +atraktory +kukurydza+ ziemia z kretowiska ,zan. przesiana przez sito , kule lekko ściśnięte tak ,aby rozpadały się po zetknięciu z wodą .Donęcanie zazwyczaj procą małe kulki i sama kukurydza . Pozdrawiam Mirek |
|
Powrót do góry |
|
 |
aikon Wędkarz
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:23 Temat postu: |
|
|
Witam.
Co do tej tyczki to sie nie zgadzam..
Od kilku lat tam łowię zawsze na tyczkę(11m).
Jak dla mnie nie ma najmniejszego problemu z wycofaniem (kwestia ustawienia rolek).
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
wujas007 Site Admin
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartosz Kandydat na wędkarza
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 17:40 Temat postu: |
|
|
Witam.
Co do tej tyczki to się również nie zgadzam.
Ja łowię również 11 jak i 9,5 i z wiazdem tyczki na wał nie ma wielkiego problemu. Co do przynęty to mogę polecić zapomnianą i coraz mniej stosowaną bułę (miąższ bułki) stara przynęta naszych dziadków
Polecam na karasia krótki bacik i bułeczka w trzcinach  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rubens
|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 18:10 Temat postu: |
|
|
Sylwek, orientujesz się na jakim odcinku kanału będą zawody?
Moze by tak wzkazać na google maps
Pozdrawiam i dzięki dla wszystkich dla bardzo cenne informacje o łowisku. _________________ Ryby mojego życia cały czas są jeszcze w wodzie! |
|
Powrót do góry |
|
 |
jarry Site Admin
|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 8:36 Temat postu: |
|
|
Odcinek kanału na którym odbędą się zawody jest jeszcze nie wybrany.O godz 5 rano będę już na miejscu na zabezpieczeniu zawodów i wybiorę jakiś ładny kawałek kanału. A może macie jakieś sugestie co do miejsca ? chętnie skorzystam z podpowiedzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
gurdzik Wędkarz
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 20:54 Temat postu: Jak zawody |
|
|
Jak udały sie zawody...padły jakieś ciekawe sztuki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Magik Moczykij
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 21:17 Temat postu: |
|
|
Czy dziś na obu kanałach były zawody? Tyle samochodów i ludzi to dawno w centrum nie widziałem... Sam byłem, i choć łowiłem z daleka od ujścia, to przez 3 godziny nałapałem ładnych płoci i krąpi... |
|
Powrót do góry |
|
 |
wujas007 Site Admin
|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 14:07 Temat postu: |
|
|
W dniu 18 kwietnia 2009 roku na Kanale Śledziowym rozegraliśmy Spławikowe Mistrzostwa Koła. Wystartowało ośmiu juniorów i trzydziestu dwóch seniorów. Impreza naprawdę super!
Tutaj foty z imprezy: http://www.pzwgdyniaport.pl/gallery2/main.php?g2_itemId=6881
Jak tylko dostanę wyniki to zamieszczę na stronie naszego koła _________________ Pozdrawiam
Sylwester Ostapiak
http://pzwgdyniaport.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
|