Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jonasz7 Wędkarz
|
Wysłany: Czw Kwi 11, 2013 17:00 Temat postu: |
|
|
I jak ruszyła się ryba? był ktoś? _________________ Tyczkarz |
|
Powrót do góry |
|
 |
ziko1985 Kandydat na wędkarza
|
Wysłany: Sob Kwi 20, 2013 8:34 Temat postu: |
|
|
Witam)Bierze już coś na kanałach? _________________ Powodzenia:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
elvis02 Moczykij
|
Wysłany: Sob Kwi 20, 2013 11:58 Temat postu: |
|
|
wczoraj na tudze w godzinach wieczornych nie dalo rady lowic na 2 wedki (jedna feeder druga splawik) brala plotka ok 15 cm i krapik. rzut branie , rzyt branie |
|
Powrót do góry |
|
 |
jonasz7 Wędkarz
|
Wysłany: Sob Kwi 20, 2013 21:24 Temat postu: |
|
|
Gdzie Tuga, a gdzie kanały.....?
Ryba bierze, na razie drobny krąp i ukleja  _________________ Tyczkarz |
|
Powrót do góry |
|
 |
maly1126 Kandydat na wędkarza
|
Wysłany: Nie Kwi 21, 2013 17:22 Temat postu: |
|
|
a które miejsce polecacie ? Chciałbym tam wybrać się bo głównie spinninguje tak dla odmiany . Jest możliwość dojazdu z gdańska autobusem ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
maryaChi Moczykij
|
Wysłany: Nie Kwi 21, 2013 17:43 Temat postu: |
|
|
Ogólnie spinningowanie na niegórskich wodach w obecnej chwili jest dla mnie zagadką.
Dla przypomnienia, chronione są w tej chwili:
- szczupak
- sandacz
- boleń
- okoń
- sum
Rozumiem, że można na spinning łowić inne ryby, ale na kanałach? Nie chodzi o osoby, które zamierzają uderzyć ze spinnem po 1 maja, ale mam wrażenie, że spinningistów spotykam na każdej wyprawie. Swoją droga, po wprowadzeniu okresu na okonia, może dobrym pomysłem byłoby zakazać całkowicie spinningowania do 30 kwietnia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Nie Kwi 21, 2013 17:48 Temat postu: |
|
|
kolego maryaChi nie chodziło mi o to aby spinningować na kanale lecz aby wybrać się tam i łowić na inną metodę ( dlatego napisałem " Chciałbym tam wybrać się bo głównie spinninguje tak dla odmiany ") Ok moze nie zrozumiałeś ale chodziło mi o spławik itp .
Więc ponawiam moje pytanie . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Nie Kwi 21, 2013 17:51 Temat postu: |
|
|
Ja uważam tak samo , że najlepiej byłoby zakazać połowu spinningiem np. do 30 kwietnia bo jednak mimo , że ktoś nie chce złowić ryby w okresie ochronnym jednak takie ryby trafiają się .
Ja szybciej niż w maju nie spinninguje a jeżeli złowie w maju szczupaka czy okonia to zwracam rybeńką wolnośc  |
|
Powrót do góry |
|
 |
maryaChi Moczykij
|
Wysłany: Nie Kwi 21, 2013 18:22 Temat postu: |
|
|
Tak właśnie wyczułem po Twojej wypowiedzi, że nie chciałeś iść ze spinem teraz. To co napisałem to tylko takie przemyślenia po ostatnich wędkowaniach. Sporo spinningistów i pytanie, czego szukają? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Nie Kwi 21, 2013 18:46 Temat postu: |
|
|
uważam , że jakiś swoich zasad nalezałoby przestrzegac i faktycznie mimo, że spinning jeste moją ulubioną metodą połowu uważam tak samo jak Ty . Nie wiem czego łowiący tą metoda szukają ale widocznie coś chcieliby dostać od wody . Chyba , że ktos ma już takie parcie , że musi . |
|
Powrót do góry |
|
 |
baloonstyle Wędkarz
|
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 6:25 Temat postu: |
|
|
Nie wiem co wy tu opowiadacie.
Ja często jak tylko pojawia się cieplejsze słońce to przed maje ruszam na kanały na klenia, jazia i wzdręgę. Jest tych rybek tam sporo i na małe obrotówki 00 oraz micro jigi można ich tam fajnie połapać. Oczywiście spinning.
Więc przestańcie tu snuć opowieści dziwnej treści.
Kolego maly1126 zakazać spinna do 30 kwietnie ? Pół kraju od 1 stycznie rusza za trocią na rzeki PZW.
Radził bym zapoznać się najpierw z przepisami, realiami. Ogólnie spinningować można cały rok na wodach PZW tylko trzeba szukać innych ryb.
A do tego dochodzą jeszcze wody morskie z którymi jest porozumienie i tam też są inne okresy ochronne i też na spina można cały rok wędkować.
Bez propagandy. _________________ http://pomorskiprzewodnikwedkarski.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 7:42 Temat postu: |
|
|
Rozmawialiśmy o jeziorach i kanałach .
Każdy uważa inaczej i jest możliwość wypowiadania się w najrózniejszy sposób po to jest obecne forum .
Moim zdaniem rybka jeszcze nie zdąży sie wytrzeć .
Obecnie i tak jest bardzo ciężko aby złowić "rybę życia"
Ale jak zauważysz My nieczego nikomu nie zabraniamy - nasza sugestia .
Pozdrawiam ! |
|
Powrót do góry |
|
 |
baloonstyle Wędkarz
|
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 8:03 Temat postu: |
|
|
maly1126 napisał: | Rozmawialiśmy o jeziorach i kanałach .
Każdy uważa inaczej i jest możliwość wypowiadania się w najrózniejszy sposób po to jest obecne forum .
Moim zdaniem rybka jeszcze nie zdąży sie wytrzeć .
Obecnie i tak jest bardzo ciężko aby złowić "rybę życia"
Ale jak zauważysz My nieczego nikomu nie zabraniamy - nasza sugestia .
Pozdrawiam ! |
Ja też piszę o kanałach. Tam można trafić klenia i jazia życia właśnie w tym okresie. Potem już nie będzie tak ciekawie. _________________ http://pomorskiprzewodnikwedkarski.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Muskie
|
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 10:09 Temat postu: |
|
|
Problem napewno jest.
Baloon nie każdy podchodzi do tego jak Ty, a w zasadzie jesteś w mniejszości, bo rozumiem, że Ty złowionego przez przypadek szczupaka czy okonia wypuszczasz.
Natomiast smutna prawda jest taka, że pan łowiący na 9 cm kopyto nie szuka klenia ani jazia, a "przypadkowo" zachaczonego szczupaka wali w łeb.
Niestety nie możemy zakazać spinningu bo są wody nizinne w których jak pisze Baloon łowimy zgodnie z przepisami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
maryaChi Moczykij
|
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 12:20 Temat postu: |
|
|
baloonstyle, jeśli chodzi klenia i jazia to jest to dla mnie nowość. Nie jestem w stanie temu zaprzeczyć, dlatego wstrzymam się od dywagacji i powiem tylko, że nie mogę uwierzyć, żeby na typowy, okoniowy boczny trok lub algę dwójkę z grubym wolframowym przyponem ludzie szukali tam kleni i jazi.
Wracając do rybostanu, jesteś w stanie wrzucić jakieś fotki kleni/jazi złowionych w kanałach (piaskowy i śledziowy rzecz jasna)? Jestem przekonany, że mogą one tam występować, tak jak i sumy na przykład, lecz trafienie takiego może być równoważne z trafieniem w totka.. Jeśli się mylę, bardzo proszę uwiecznij kiedyś klenia lub jazia z kanałów i moje wątpliwości zostaną bezpowrotnie rozwiane.
Do tej pory z ryb drapieżnych trafiłem tam na okonia, szczupaka i sandacza. Dodatkowo, będąc zapalonym wiosennym baciarzem na kanałach nie dostałem nic poza karasiem, płocią, leszczem, krąpiem i ukleją.. Stąd moje szczere powątpiewanie co do rzeczywistego celu wypraw spinningowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|