Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adam.korek1
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 20:50 Temat postu: |
|
|
Może ktoś z kolegów podpowie jak przygotować pęczak na przynęte? |
|
Powrót do góry |
|
 |
grand-10 Wędkarz
|
Wysłany: Wto Kwi 22, 2008 21:55 Temat postu: |
|
|
Podam ci trzy sposoby:
1.Bierzesz garnek, objętościowo trzy razy większy w stosunku do wsypanej kaszy bo jak spęcznieje to się nie zmieści w mniejszym.Dobrze jest jeżeli przed wrzuceniem go do garnka przepłuczesz go w zimnej wodzie, dzięki temu usuniesz z niego nadmiar kleju który wydzieli się szczególnie podczas gotowania a przecież chcemy by był w miarę sypki.Garnek stawiasz na ogień, doprowadzasz do wrzenia,potem zmniejsz płomień i gotuj tak z 20-30 minut. W trakcie gotowania mieszaj żeby nie kipiało i nie przypaliło się.Jeśli podczas gotowania z garnka ubędzie wody to po prostu jej dolej.Tak około 20 minuty sprawdż czy pęczak jest w sam raz, czy nie jest surowy. Musisz co pare minut sprawdzać jego stan ponieważ musisz się tak wstrzelić aby był on miękki ale na tyle twardy by nie spadał z haka. Jak już sie wstrzelisz to po prostu przecedzasz pęczak na sitku,płuczesz zimna wodą jak makaron i przynęta gotowa.
2. Wypełniasz 1/4 termosa pęczakiem,zalewasz wrzątkiem i po 2 godzinach sprawdzasz czy gotowy. Jeżeli nie to doglądasz go co kilkanaście minut i sprawdzasz czy juz odpowiednio doszedł.
3. Wrzucasz do garnka pęczak w proporcji kasza 3:1 w stosunku do wody, doprowadzasz do wrzenia, odczekujesz 5 minut, ściągasz z palnika, zawijasz go w gazetę i koc i chowasz na noc pod pierzynkę. Rano będzie gotowy. Ten sposób to w sumie stary sposób podpatrzony u mojej mamy bo robi tak z kaszą do gulaszu... Jest to dobra metoda na przyszykowanie pęczaku gdy nie mamy zbytnio czasu na gotowanie a chcemy jechać najbliższego ranka na ryby. Budzisz się raniutko, buch kaszę spod pierzynki i nad wodę...
Wiem że o to nie pytałeś ale może ci sie przyda...
Pęczak jak wszystkie naturalne przynęty można także barwić lub aromatyzować. Nadajesz dzięki temu większej atrakcyjności przynęcie.
Aromatyzować można ekstraktami kuchennymi <olejki do ciast>, gotowymi atraktorami lub zapachami wedkarskimi dostępnymi w sklepach wędkarskich lub po prostu naturalnie- wrzucając ząbek czosnku, przyprawę do piernika,laskę wanilii czy miód.
Jeżeli chcesz zabarwić to możesz skorzystać z barwników wędkarskich dostępnych w sklepach wędkarskich lub barwiących przypraw <kurkuma, szafran>...
Oczywiście wszelkie specyfiki zapachowe lub barwiące dodajesz do pęczaku w trakcie jego gotowania lub parzenia <termos>...
Podsumowując powiem że pęczak jest bardzo dobrą i przede wszystkim tanią w stosunku do ilości przynetą i zanetą... Z powodzeniem możesz zakładac go na hak jak i nęcić gdy polujesz na białą rybę i nie tylko...
Uff... troszeczke się rozpisałem ale chciałem ci wszystko dokładnie opisać... Mam nadzieje że ci się to przyda i nie tylko tobie...
Życzę obfitych wyników osiągniętych na pęczak...  _________________ Pozdrawiam... Łukasz... GG 9544848 |
|
Powrót do góry |
|
 |
wujas007 Site Admin
|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 6:09 Temat postu: |
|
|
Łukasz, bardzo fajnie to spisałeś...niby wszyscy to wiedzą, ale jednak może się ludkom przydać Przekonałeś mnie ostatecznie co do nowego działu
Dodam tylko, pęczak to doskonała przynęta na płocie z jeziora łapino Górne k/Kolbud. W okresie letnim nie łowiłem na nic innego jak właśnie pęczak, ale muszę przyznać, że na kukurydzę wchodzi płoć ta naprawdę duża.
Chociaż w zeszłym roku w trakcie obozu z młodzieżą pęczak mnie zawiódł i to totalnie. Z pięknego pomostu wędkarskiego, dawnego ŁĄCZPOLU" najskuteczniejsze okazały się dzikuny...
Tak od 18.00 do zachodu słońca brały płocie, a po zachodzie przychodził czas na leszcze...płocie bywały po prostu "obżarte" dzikunami. Cóż, może taki rok był. _________________ Pozdrawiam
Sylwester Ostapiak
http://pzwgdyniaport.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
grand-10 Wędkarz
|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 12:14 Temat postu: |
|
|
Owszem... Pęczak jest doskonałą przynętą na płocie i leszcze...
Łowie na pęczak bardzo często ale też bardzo często jest to dla mnie tajna broń na zawodach wędkarskich...
Często się sprawdza co też opisałem parę postów wcześniej...
Niby zwykła kasza a jaka pożyteczna w połowach...
Ale cóż tak to już jest, że co poniektórzy zapominaja o prostych i zwyczajnych przynętach czy zanętach chociażby takich jakim jest pęczak...
Także z powodzeniem radzę... zaglądajcie do kuchni swoich matek czy żon bo naprawdę kryją wiele bogactw przydatnych w naszym ukochanym wędkarstwie...  _________________ Pozdrawiam... Łukasz... GG 9544848 |
|
Powrót do góry |
|
 |
adam.korek1
|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 14:24 Temat postu: |
|
|
Dzięki grand-10 za dokładny opis.Wędkuję już ponad 20 lat i wstyd się przyznać ale nie łowiłem jeszcze na pęczak.W 99% zajmuję się spiningiem,ale w tym roku chcę spróbować swoich sił w spławiku.W najbliższą niedzielę moje koło ma zawody na kanale cedrowskim i chcę w nich wziąć udział.Ten pęczak to ma być właśnie tajna broń. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Adam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
grand-10 Wędkarz
|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 15:06 Temat postu: |
|
|
Heh... ty łowisz tyle lat co ja mam w sumie...
Ja łowię od ponad 10 lat i powiem ci że w sumie szybko sie uczę... Dużo wędkuję,czytam,obserwuję, podpatruję u starszych,wyciągam wnioski i stosuję je u siebie... także nauka i doświadczenie pozwają być dobrym wędkarzem... póki co to dużo go nie mam ale jeżeli w jakiejś kwesti coś wiem i mam to potwierdzone własną skromną praktyką to z chęcią się tym dzielę z wami...
Nie pragnę sie jakoś przechwalać i "profesorować" w jednej czy drugiej dziedzinie... Nie wrzucam też byle czego na forum bo nie chcę zaśmiecać forum jakimiś bzdurami i bajkami... Po co, skoro to forum ma służyć nam wędkarzom a nie wprowadzac w błąd...
Co do metod to za spinningiem nie przepadam w sumie to zajmuje on jakieś 10 % mojego łowienia, pozostałe 90 % to połów tyczką,mocną gruntówką, czy feederkiem... także moja domena to spławik i grunt...
Ja za 2 tygodnie będę mieć zawody na cedrowskim także czekam na relację od ciebie i ewentualne sugestie dotyczące tej wody... Jeżeli ja w między czasie coś dorwę czy podsłucham to wstawię na forum jeszcze przed twoimi zawodami...
Znowu się rozpisałem... Ech... Ale wędkarstwo to taki temat że nie da się go streścić w kilku słowach i chyba to jest w tym tak bardzo interesujące... Temat rzeka...  _________________ Pozdrawiam... Łukasz... GG 9544848 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bennett Wędkarz
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 18:55 Temat postu: |
|
|
No Grand-10 ...
Jutro ja tego twojego pęczaka popróbuję
Przysposobiłem właśnie wersję czosnkową i łobacymy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
grand-10 Wędkarz
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 23:17 Temat postu: |
|
|
Zobaczymy... mam nadzieję że się sprawdzi...
Oczekuje postu z opinią na temat tego twojego pęczaku czosnkowego...
Powodzonka...  _________________ Pozdrawiam... Łukasz... GG 9544848 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bennett Wędkarz
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 23:25 Temat postu: |
|
|
na wszelki wypadek mam też inne specjały
najwsześniej wyrwę się jutro po południu ... tylko gdzie ??
w sumie, to bez większego znaczenia ...
grunt, że wiatr trochę mózgownicę przewieje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bennett Wędkarz
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 23:27 Temat postu: |
|
|
a w sumie to ... moze jakies propozycje (odnosnie "gdzie")? |
|
Powrót do góry |
|
 |
grand-10 Wędkarz
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 23:37 Temat postu: |
|
|
Jutro ma być w miarę spokojny wiatr... ok. 15 km/h...
A jedziesz na bacika połapać?? Masz juz w rozważaniu jakieś konkretne łowiska??
P.S. http://umold.meteo.pl/ oto stronka gdzie jest bardzo precyzyjna prognoza pogody <wyszukujesz swoje miasto i ci pokazuje>,znajdziesz dobre prognozy na najbliższe 2 doby w momencie szukania...
Ja od jakiegoś czasu z niej korzystam i jest precyzyjna, szczególnie w sile i kierunkach wiatru, temperaturze i ciśnieniu...
Myślę że przyda się ona tobie i nie tylko tobie...
Mi się sprawdza... Napisz za jakiś czas czy i tobie też...  _________________ Pozdrawiam... Łukasz... GG 9544848 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bennett Wędkarz
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 8:39 Temat postu: |
|
|
Korzystam z tej prognozy od co najmniej 2 lat:)
Z batów natomiast nie bardzo.
Miejsca konkretnego nie mialem na mysli, ale chce gdzies sobie "wygodnie" powędkować.
Jakoś po ostatnim tygodniu nie mam ochoty się przez chaszcze przebijać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
grand-10 Wędkarz
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 11:33 Temat postu: |
|
|
To w takim razie prognoza przyda się innym...
Hmmm... jeżeli na bacika albo z gruntu to myśle że mogłbyś sobie podskoczyć na kanał cedrowski, koszwalski,na Gdańską Głowę,na bieżącą albo ewentualnie na Radunię...
Myślę że połapiesz tam trochę wiosennej białej ryby...
Pogoda coraz lepsza i stabilniejsza więc myślę że powinna brać coraz lepiej...
Dzisiaj wieczorkiem śmigam na moją Martwą z feederkiem...
Mam nadzieje że będą jakieś efekty, chociaż najmniejsze...  _________________ Pozdrawiam... Łukasz... GG 9544848 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bennett Wędkarz
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 11:52 Temat postu: |
|
|
w które miejsce na martwej ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
grand-10 Wędkarz
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 12:06 Temat postu: |
|
|
Stogi... okolice bioiska, kotłowni... a gdzie dokładnie to jeszcze zobacze...
Może podskoczę koło mostu JP II...
Jeszcze dokładnie nie wiem...
Może zróbmy tak, ty jedż gdzieś gdzie ci podałem a ja zbadam Martwą...
Zawsze to dwa miejsca już zbadane...  _________________ Pozdrawiam... Łukasz... GG 9544848 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|