Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rawenius Wędkarz
|
Wysłany: Pią Sie 24, 2012 19:24 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj krótki wypad w okolicy Św. Wojciecha, w sumie 1,5h łowienia i kilka okoni + 1 szczupak 53cm. Ryby są bo widać, tylko trawy pełno płynęło, co uprzykrzało łowienie. _________________ pyszna zabawa:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Daniel Moczykij
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2012 12:26 Temat postu: |
|
|
no to kolego miałes farta ze tego szczupaka złowiłes to juz teraz w raduni nie ma ani jednego heheheh w sumie ja zawsze łowiłem dalej w okolicy za mostem kolejowym to jest tam w okolicy niegowa moze tam nie ma szczupaków? |
|
Powrót do góry |
|
 |
rawenius Wędkarz
|
Wysłany: Nie Sie 26, 2012 12:47 Temat postu: |
|
|
Specjalnie na szczupaka się nie nastawiałem, więc traktuję to jako przypadek Szczupak dalej jest bo ryb nie zabieram . Dzisiaj powtórka, tym razem jeden jaź i kilkanaście okoni.
 _________________ pyszna zabawa:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
portfel333 Kandydat na wędkarza
|
Wysłany: Nie Wrz 09, 2012 18:55 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich,
w ten weekend wyskoczyłem sobie na spin na Radunię (3xrazy). W związku z tym, że pierwszy raz łowiłem na tej wodzie (i rzadko łowie spinem) nie spodziewałem się super efektów - wynik - jeden okonek ok.20 cm.
Jednak woda wygląda na całkiem fajną i mam kilka pytań do osób częściej tam łowiącyh:
-jakie zestawy tam polecacie - żyłka 0.16 czy np. 0.25 + przypon welfron ( chodzi mi o to jak "delikatnie" trzeba podchodzić do ryby)
-wachadłówka/wirówka/twister/kopyto/wobler/coś innego - wpróbowałem większości z tych metod - czy jest coś bardziej skutecznego a może coś sobie odpuścić ?
-cała rzeka dzieli się (wg mnie) na kilka fragmentów (fragmenty od Pruszcza) ze względu na szerokość/głębokość/nurt/zielsko-
-dworzec - ogródki działkowe
-ogródki - most na wojciechu
- most - stolarnia
-stolarnie - most kolejowy
-most kolejowy - ujście
-czy na poszczególnych fragmentach są jekieś ryby dominujące?
- i ostatnie pytanie - ja szedłem (jechałem rowerem) od pruszcza płytami (mając rzekę po lewej) ale widziałem, że w niektóryh miejscach drugi brzeg wydaje się bardziej dostępny, który brzeg polecacie
Wiem, że to sporo pytań ale lepiej tak niż wysyłać kilkanaście pytań w kilku widomościach - żeby nie było - nie biorę ryb do domu i łowie dla przyjemności (na spin nie biorę nawet siatki tylko fotka i do wody) dlatego informacja może być na priv.
Chętnie posłucham rad mądrzejszych. W łowieniu na rzece nie mam żadnego doświadczenia. Całe życie spławik/grunt na jeziorach ew. czasem spin na koniec połowu.
Może być priv żeby nie kusić mięsiarzy albo nawet drobna rada - coś co umili mi wypad nad rzekę do kórej mam 15 minut rowerem i na której nigdy nie łowiłem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rawenius Wędkarz
|
Wysłany: Nie Wrz 09, 2012 21:07 Temat postu: |
|
|
Rzadko bywam, ale bywam . Nie mam też dużego doświadczenia w łowach rzecznych, ale... Ja głównie łowię od mostu drogowego w Św. Wojciechu do mostu kolejowego. Nastawiam się przede wszytskim na białe drapieżniki, czyli jazia i klenia, ale efekty miałem raczej słabe . Ryby są bo widać je, często natomiast trafiają się okonie. Co do sprzętu - wędka w granicach 2,7m, żyłka 0,16-0,18, przynęty to obrotówki rozmiar max 2, woblery też raczej małe. Większość brań miałem łowiąc pod prąd tuż przy burtach. Brzeg każdy jest dobry ważne, aby były doły, jakieś przeszkody, zwolnienia, wsteczne prądy. Cóż połamania  _________________ pyszna zabawa:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2012 8:40 Temat postu: |
|
|
Dzięki Rawenius
to mam jeszcze pytanie czy fragment od mostu na Wojciechu w stronę ujścia nie jest zakwalifikowany jako fragment ze sztucznym spiętrzeniem (+ est tam jeszcze jakaś śluza z kanału chyba) ? Miałem pewne obawy czy można tam łowić więc poszedłem sobie trochę dalej.
A czy fragment od mostu kolejowego do ujścia wart jest spaceru czy można sobie odpuścić (tam tylko pobieżnie przejechałem się rowerkiem bez machania wędką)? |
|
Powrót do góry |
|
 |
rawenius Wędkarz
|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2012 9:08 Temat postu: |
|
|
Tam nie ma zakazów, ale tam też nie miałem brań. Zawsze idę od mostu w Św. Wojciechu w kierunku Pruszcza max 500m i zawracam w kierunku mostu kolejowego i tylko do tego miejsca łowię. Bardzo fajny odcinek jest od kładki (koło niby pałacu ) do mostu kolejowego. Warto przejść się jednym i drugim brzegiem. Jest to odcinek dość głęboki, sporo zakrętów, trzciny powodują, że jest tam... ciekawie. Jednak najwięcej ryb widziałem w Św. W. W Raduni można liczyć nawet na troć. _________________ pyszna zabawa:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pon Wrz 10, 2012 10:52 Temat postu: |
|
|
Właśnie ten ciekawy fragment nazwałem stolarnia ( niby pałac ) - most kolejowy i tam też złapałem okonka.
Jeszcze raz dzięki za informację |
|
Powrót do góry |
|
 |
scooby Kandydat na wędkarza
|
Wysłany: Wto Wrz 11, 2012 14:49 Temat postu: |
|
|
portfel333 napisał: | Właśnie ten ciekawy fragment nazwałem stolarnia ( niby pałac ) - most kolejowy i tam też złapałem okonka.
Jeszcze raz dzięki za informację | wlasnie tutaj wpadly dzisiaj dwa okonki. jeden ledwo wymiar |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Wto Wrz 11, 2012 15:40 Temat postu: |
|
|
ogolnie na samym Pruszczu ciekawie. sporo bolkow, troche okonia, no i klenie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Daniel Moczykij
|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2012 20:34 Temat postu: |
|
|
scooby pochwal sie na co łowisz na raduni słyszałem ze jakieś dobre woblerki gość robi na raduńskie drapieżniki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2012 21:47 Temat postu: |
|
|
woblery na radunie robi moj kolezka Daniel. Co ciekawe na radexie zdaja egzamin, co wypad jakies rybki na nie, a na Wisle nie.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2012 11:19 Temat postu: |
|
|
dzisiaj od 9 do 11:30 ze spinem szczupak(pistolet) przy brzegu sie wypiął i 3 pstagi, jeden z wymiarem, ale do wody bo okres. pozdro |
|
Powrót do góry |
|
 |
Hornet
|
Wysłany: Czw Paź 11, 2012 19:35 Temat postu: |
|
|
Był ktoś może ostatnio na Raduni w Św Wojciechu ? Warto tam w ogóle teraz jechać ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Daniel Moczykij
|
Wysłany: Czw Paź 11, 2012 21:10 Temat postu: |
|
|
kolego byłem niecałe dwa tygodnie temu ale w niegowie to jest odcinek za wojciechem całkiem ciekawie było widać życie w wodzie niestety ja nie miałem dużo czasu żeby powędkować dostałem dwa ładne okonie takie po 30 cm widzialem pare ładnhych kleni ale niestety żadnego nie skusiłem gdzie niegdzie boleń sie krecił warto zwiedzić ten odcinek. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|