Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tolek Moczykij
|
Wysłany: Nie Gru 27, 2015 23:01 Temat postu: Rzeźnicy na pomoście mariny w Błotniku /Martwa Wisła/ |
|
|
Pomosty mariny na Martwej Wiśle w Błotniku gm.Cedry Wielkie obecnie okupują rzeźnicy. Z tego co jest mi wiadome obowiązuje w tym miejscu zakaz używania spiningu. Powiem krótko to nie są wędkarze lecz wytrawni szarpakowcy. Z wody wyrywają ryby zaczepione za zewnętrzne powłoki ciała. Część z tych ryb jak certy, płocie, krąpie czy leszcze a nawet sandaczyki i okonie dłuższe od dłoni wędrują do plecaków a te drobniejsze pokaleczone wracają do wody gdzie najprawdopodobniej czeka je śmierć męczeńska. Z tego co usłyszałem od osób przyglądających się tym wyczynom, że proceder ten dopóki nie ma lodu trwa w najlepsze. Straż rybacka praktycznie akwenu tego nie kontroluje. Widziani są sporadycznie. Efektów jednak nie widać. Co najgorsze jest to, że tych pseudo wędkarzy na pomosty wpuszcza ochrona pobierając 5 zł. od osoby. Ciekawi mnie to, czy wiadome jest o tym Wójtowi Cedry Wielkie, który jest właścicielem przedmiotowego obiektu. Co na to działacze Okręgu PZW w Gdańsku? Czy nie warto by było wystąpić do Wójta Gminy Cedry Wlk. o zamknięcie pomostów na okres zimowy dla tego typu działalności. W końcu na pomostach dokonywane są wykroczenia objęte przepisami karnymi. Na pomoście nie widziałem, żadnego wędkarza spławikowego. Kilku jedynie siedziało na brzegu i w sposób humanitarny wędkowało. Oburzeni byli działalnością tych z pomostów. Zadaje sobie też pytanie czy ten proceder jest pokłosiem tego co dzieje się w ostatnim czasie w szeregach szefostwa ZO i SSR /anonimy/ ? Gdzie jest ta współpraca Policji i Straży Rybackiej ? Dodam jeszcze, że na parkingu wzdłuż Mariny brylowały rejestracje GDA no i jedna norweska. _________________ - Tolek - |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacekk Moczykij
|
Wysłany: Wto Sty 26, 2016 22:36 Temat postu: rok temu zimą też tak było |
|
|
najstraszniejsze jest to ze taki proceder można by bardzo łatwo zakończyć. Niestety PZW nie robi już nawet najprostszych rzeczy w interesie wędkarzy. W poprzednim roku w Błotniku było to samo. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|