Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
azrel Moczykij
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 9:19 Temat postu: |
|
|
Cześć
Byłem wczoraj na belonce.
Efekt 1 szt. około 70cm.
Wzieła okoł 19:40 na ogonek szprotki.
A jakie efekty u Was?
Pozdrawiam Tomek z Gdańska _________________ Ryba mojego życia ciągle gdzieś tam jeszcze pływa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bartek85 Moczykij
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 9:52 Temat postu: |
|
|
Byłem na klifach i na zero, ryba jest ale po za zasięgiem rzutu z brzegu. Molo obstawione, koło 30 chłopa, raz na jakiś czas ktoś wyciąga belonkę, generalnie bardzo słabo.
Ps. Próbowaliście kiedyś łowić belonę z mola w Brzeźnie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bartosz Kandydat na wędkarza
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 15:39 Temat postu: |
|
|
Witam. Ja dziś łowiłem z plaży na Stogach i moim łupem padły 4 belony, niektórzy wędkarze mieli więcej sztuk. Pogoda do południa była idealna, wiatr wiał w stronę morza tak więc blachą można było na prawdę daleko machnąć. Po godzinie 15 zaczął wiać mocny wiatr od morza i już była lipa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufio20 Moczykij
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 21:22 Temat postu: brzeźno |
|
|
no właśnie belona jest wszędzie a ja latam aż pod klif orłowski mieszkając na przymorzu bartek rybka jest też w brzeźnie w tamtym roku widziałem jak łowili choć mówili że jest jej dużo mniej niż w orłowie ja łowię brodząc po wodzie ale może uda się wybrać w weekend na plaże w brzeźnie jak coś zdam relację pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
niki
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 21:44 Temat postu: |
|
|
Mam takie głupie pytanie. Jako że nie mam spodniobutów tylko kalosze, a chciałbym spróbować połowić belonę z brzegu, to możecie mi polecić jakieś miejscówki? Zaznaczam, że nie chcę się przepychać do miejsc obecnie obleganych np. molo w Orłowie, czy skwer Kościuszki. A może ktoś próbował ciężkiego bocznego troka? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tirith27 Kandydat na wędkarza
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2011 7:38 Temat postu: |
|
|
Niki możesz spróbować pod klifem w Mechelinkach. Musiał byś przejść od przystani rybackiej do drewnianych schodów na klifie i od nich iść w kierunku Gdyni tam dorzucisz do Belonek. No i nie licz na jakieś super ilości belon, ale komplecik można złowić. W poniedziałek tam łowiłem. No i wędkarzy było 0  |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufio20 Moczykij
|
Wysłany: Sro Maj 25, 2011 8:42 Temat postu: bez spodnobutów |
|
|
w tamtym sezonie też borykałem się z tym problemem jednak z doświadczenia mogę powiedzieć że przy odrobinie szczęścia belonka podchodzi nawet do metra od brzegu także szansa na sukces duża boczny trok raczej będzie ciężko zarówno na spławik jak i blachę przynęta pracuje w górnych partiach wody bo tam jest rybka także bocznego nie polecam pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
Karol
Dołączył: 14 Lip 2011 Posty: 17 Skąd: Gdańsk - Górki Zachodnie
|
Wysłany: Wto Lip 19, 2011 20:47 Temat postu: |
|
|
Koledzy, czy mieszkając nad morzem na Górkach Zachodnich mogę teraz w lipcu popróbować za beloną ? Jest jakaś szansa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tirith27 Kandydat na wędkarza
|
Wysłany: Czw Lip 21, 2011 14:02 Temat postu: |
|
|
Szansa jest, ale musiał byś dysponować łodzią i szukać belon pod Helem na głębokościach od 12 do 20 metrów. |
|
Powrót do góry |
|
 |
bodzio1303 Wędkarz
|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2012 16:17 Temat postu: |
|
|
Tirith27 napisał: | Niki możesz spróbować pod klifem w Mechelinkach. Musiał byś przejść od przystani rybackiej do drewnianych schodów na klifie i od nich iść w kierunku Gdyni tam dorzucisz do Belonek. |
Tirith27 możesz więcej napisać o tym łowisku ?
Byłem tam na przejażdżce rowerowej i obserwowałem to łowisko z góry , z klifu.Wygląda dosyć ciekawie.Napisz co i o jakiej porze roku można tam złowić.
A może inni koledzy mają jakieś wskazówki jak tam łowić . |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris1313
|
Wysłany: Sob Maj 05, 2012 21:31 Temat postu: Belona w 2012 |
|
|
Nooo panowie - rzepaki kwitną na całego a o belonie cisza!?
Wróciłem z długiej majówki na Mazurach i myślałem, że koledzy już coś złapali, a tu kompletna cisza. Na Mazurach było w dzień 25-28C a rano nawet 15C i tak cały tydzień. Miałem nadzieję że tu podobnie zawitało wczesne ciepełko i napłynęła belona. Wieczorem zrobiła sie lodówa a jutro ma być tylko 9C, chyba nie ruszę na belonę.
Na Mazurach połowiłem na spining szczupaki: z łódki na nas dwóch 7szt. miarowych(tylko) w 4 godz. a kilkadiesiąt mniejszych wróciło do wody. Zobaczyliśmy ciekawe zdarzenie, za błystką szedł szczupak a za nim kilkadziesiąt cm dalej okoń- tuż przy łódce odeszły od błystki. Szczupak słabo walczy, w porównaniu z beloną idzie jak szmata, chyba że po tarle jeszcze takie niemrawe, a wszystkie miały w żołądkach upolowane rybki.
Odezwijcie się jak belona przyjdzie do Zatoki!!!
Powodzenia Kris _________________ Kris |
|
Powrót do góry |
|
 |
miauu5 Moczykij
|
Wysłany: Nie Maj 06, 2012 7:45 Temat postu: |
|
|
W orłowie juz pojedycze sztuki łowia |
|
Powrót do góry |
|
 |
radoss79 Moczykij
|
Wysłany: Nie Maj 06, 2012 13:46 Temat postu: |
|
|
Dokładnie wczoraj będąc nad jeziorem również zwróciłem uwagę na kwitnący rzepak i odrazu myśl o belonie
Niestety dzisiejsza pogoda ostudziła zapał  |
|
Powrót do góry |
|
 |
kris1313
|
Wysłany: Wto Maj 08, 2012 20:49 Temat postu: Belona2012 |
|
|
"Nie ma nie ma be-lo-ny w Or-ło-wie a już by się chcia-ło po-ła-pać ...". Obszedłem dzisiaj ze spiningiem molo i klif w Orłowie. W godz. 9-15 przewinęło się 3 spiningistów i ze 4 spławikowców. Mój rezultat - bez kontaktu. Na molo podobno 1 szt wyjęta i 2 brania. Z wodą miałem bliski kontakt i nie wydaje się lodowata, ale widać jeszcze za zimna na wiosenne harce belony.
Pozwólcie jako doświadczonemu przez naturę łazikowi podać kilka rad "dla tych co przy klifie pierwszy raz będą":
- zamiast podbieraka weź lepiej kijek do nordic wolking jako trzecią nogę
- w zagęczczeniu kamieni stawiaj stopy na jasnych polach dna bo tam jest równy piach i nie stracisz równowagi na niespodziewanie wysokim kamieniu
- stojąc na dużym kamieniu fajniej się łapie ale przy zejściu jesteś zaskoczony że woda jest głębsza niż to wyglądało i można się zachwiać
- lepiej brodzić na poziomie bioder, bo przy wietrze 2-3B co 11 fala może cię podlać po pachy i mniej kiwa
- błystkę warto dociążyć ołowiem -machniesz na 100m a i tak będzie na głębokości do 1m
To na tyle, do następnego pewnie za tydzien już spotkania z beloną!
Piszcie jak u was Kris _________________ Kris |
|
Powrót do góry |
|
 |
rufio20 Moczykij
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 16:00 Temat postu: Belona |
|
|
Witam
Belonka już jest z zatoce!!!! Wczoraj łowili nawet z molo w Orłowie!!! Pierwszy komplet w tym roku zaliczony rybki trafiły z powrotem do wody pozdrawiam _________________ wedkarski.com |
|
Powrót do góry |
|
 |
|